Anna og Michael Ancher

Anna Ancher vender hjem fra marken

                                      Sommer

L.A. Ring.

Fra kunstnerfrisen i Brøndums Spisestue, Skagen Museum

L.A. Ring fra Anchers  portræt i hjemmet på Markvej 4, Skagen.

Mange har ment, at L.A. Ring var en depressiv mørkemaler, og at der først kom kolorit på hans billeder, da han blev forelsket i Herman Kählers datter Sigrid, og giftede sig med hende i 1896. Det er ikke korrekt. Muligvis hjalp forelskelse på Rings humør og farvevalg, men sol, sommer og feminine kulører var allerede en del af hans palet inden ægteskabet med Sigrid. Måske ansporet af hans platoniske og ulykkelige kærlighed til  veninden Johanne Wilde, som ses på billedet til højre.

Det er ikke svært at se lighedspunkter mellem de to malerier. Michael Anchers af Anna og Rings af Johanne.

Ring kendte Michael Ancher via Krøyer og gruppen bag Det Moderne Gennembrud. Under sine ophold på Johan Knudsens landsted Bangsbo ved Frederikshavn kom Ring ofte hos Ancher familien i Skagen. Så ofte, at Michael Ancher malede to portrætter af Ring. Det ene hænger i Anchers Hus og det andet er en del af kunstner-frisen i spisesalen på Skagen Museum.

Man kunne derfor fristes til at tro, at Ring havde set billedet af "Anna vender hjem fra marken", og havde ladet sig inspirere heraf til at lave sin egen version med Johanne Wilde som model.

Men det er nok snarere lige omvendt, for Ring malede "Sommer" i 1890, mens Anchers udgave først kom i 1902.

Retur til hjemmesiden Jakobzeuner.dk