Hendrich Weldingh


Billede

Billede Hendrich Weldingh

      Køn: M

Personinformation
           Født: 1683 - Edelgave, Smørum; Smørum, København 1
            Dåb: 
            Død: 20 Dec. 1712 - Gadebusch
     Begravelse: 
      Dødsårsag: Faldt i kamp for Danmark
           AFN : 
                 

Forældre
            Far: Heinrich Weldingh
            Mor: Regina Magdelene Getz

Notater
Generel:
Det følgende er uddrag fra hjemmesiden "Slægten Weldingh" af Elisabeth Borries:

Hendrich Weldingh og Regine Getz gifter sig i 1682 og samme år fødes deres første søn, som får navn efter sin fader. Hendrich Weldingh har kun få glæder og mange bekymringer i hele sit liv over denne uvorne søn. 1705 var sønnen fændrik i Marine Regimentet og samme år den 9. maj bliver han sekondløjtnant. Han militære løbebane afbrydes brat få år senere ved at han bliver rodet ind i en drabssag, hvorfor han ved højesteretsdom af 26. juli 1710 dømmes fredløs. Men ved kongens indgriben benådes han allerede et par måneder senere, hvor kongen sender følgende brev herom til stiftamtmanden over Sjællands Stift, Otte Krabbe:

"V. S. G. T. (Vor Synderlige Gunst Som Tilforn). Såsom Henrich Welling den yngre, som udi Voris Højeste Ret den 26. Julii sidst forleden er dømt til at miste sin fred, formedelst at han skal have været i Haandgierning med, da hans kudsk Niels Christensen haver slagen en af Os Elskelig Fru Berte Skeel, afgangne General Lieutnant Sl. Niels Rosenkrantzes til Selsøe, hendes Bønder, ved navn Rasmus Tygesen af Mandrup, saaledes, at han Kort derefter Ved Døden afgik, nu hos Os allerunderdanigst haver ladet anholde, at Vi hannem sin Fred allernaadigst ville give; saa er hermed Voris Villie og befaling, at Du med forderligste søger, om Du forbemelte Hendrich Welling med Eftermaalesmændende kand accordere, og Os saa allerunderdanigst referere, hvorledes det udfalder".

Det betyder på nutidsdansk, at han er dømt meddelagtig i et slagsmål, hvor hans kusk har sålet en af enkefru Skeels fæstebønder i hjel. Kongen vil have stiftamtmanden til at indgå en aftale hvorefter han istedet dømmes til at betale en erstatning til de efterlevende. Sagen må hurtigt være gået i orden, for samme år den 29. december blev sønnen Kaptajn-løjtnant i Zepelins bevorbne Infanteriregiment og 2 år senere kaptajn. Samme år, den 20. december 1712 falder han ved Gadebusch.

Frederik IV indledte i 1709 Den Store Nordiske Krig, som kom til at vare 11 lange år. Formålet var at tilbagetage de gamle danske landområder på den anden side af sundet. Det meste af 1711 rasede pesten her i landet og derfor stilnede fjendtlighederne noget af. Men 1712 marcherede danskerne ind i Tyskland for at forfølge den svenske hær. Den 31. juli gik tropperne - og her i blandt kaptajn Hendrich Weldingh - over Elben. Den svenske hærfører Stenbock samlede 10.000 mand og gik i land på Rügen, men fik straks efter hele sin flåde ødelagt af Ulrik Kr. Gyldenløve. Han så derfor ingen anden mulighed end at begynde et vinterfelttog og drog med 20.000 ind i Meclenburg. Ved Gadebusch stod Frederik IV selv med 20.000 danskere og 7.000 saksere, ledet af Jacob Scholten. Danskerne mistede ved slaget 7.000 mand, blandt andre Hendrich Weldingh.

Som de fleste af den tids officerer var Hendrich Weldingh i gæld. 11.6.1704 udstedte han en obligation på 474 rigsdaler til hofjæger Henrich Richter, 24.3. 1707 ligeledes en på 422 rigsdaler til samme, og endelig sammen med broderen Christian "værende hos sin Fader" 11.6.1711 en på 400 rigsdaler også til Henrich Richter. Det var denne, vist efter den tids forhold ret betydelige gæld, der endnu ikke var betalt ved faderens død 1725.



Billede

Kilder


1 Elisabeth Borries (www.elisabethborries.dk).


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Mar. 2016 med Legacy 8.0 fra Millennia