Valdemar Den Store Konge af Danmark


Billede

Billede Valdemar Den Store Konge af Danmark

      Køn: M

Personinformation
           Født: 18 Jan. 1131 - Schleswig (Slesvig), Schleswig-Holstein, Germany
            Dåb: 
            Død: 19 Maj 1182 - Petersgaard Gods - Kalvehave, Bårse, Præstø, Danmark
     Begravelse: Maj 1182 - Ringsted, Ringsted, Sorø, Danmark
      Dødsårsag: 
           AFN : 
                 

Forældre
            Far: Sankt  Knud Lavard Hertug Af Sønderjylland 4
            Mor: Ingeborg Haraldsdatter Of Gardarike 4

Ægtefæller og børn
1. *Sofie Of Polock 2 5 
       Ægteskab: Mellem 1154 og 1157
           Børn:
                1. Sophie Valdemarsdatter Prinsesse af Danmark 3
                2. Knud IV Konge Af Danmark
                3. Valdemar II Sejr Konge af Danmark 6 7 8
                4. Ingeborg Valdemarsdatter Af Danmark 9 10
                5. Richiza Af Danmark 11
                6. Helene Valdemarsdatter Af Danmark 12

Notater
Generel:
Valdemar den Store, søn af Knud Lavard og Ingeborg, dansk medkonge fra 1154 og enekonge fra 1157-1182. Valdemar, som blev født blot 8 dage efter at faderen, Knud Lavard, var blevet myrdet, voksede op hos Asser Rig sammen med dennes sønner Absalon og Esbern Snare. Under stridighederne om retten til tronen mellem Svend 3. Grathe og Knud 5., sluttede han sig til Svend, som i 1147 gjorde ham til hertug af Slesvig. I 1154 skiftede Valdemar over på Knuds side og forlovede sig med hans halvsøster Sofie. Han blev konge i Jylland 1157 ved rigets deling mellem Svend, Knud og Valdemar og enekonge samme år, efter at Knud blev dræbt under det såkaldte "blodgilde i Roskilde". Det lykkedes Valdemar at undslippe, og efter at have samlet en hær slog han Svend på Grathe Hede og var nu enekonge.

Valdemar opbyggede en stærk kongemagt og rettede flere slag mod venderne, støttet af vennen Absalon, som han i 1158 udnævnte til biskop i Roskilde. I 1159 samlede Valdemar en sjællandsk ledingsflåde og gennemførte et togt mod venderne. I de følgende år gennemførtes en række togter, der kulminerede med indtagelsen af Rügen i 1169. I den forbindelse omstyrtedes de kendte gudebilleder. Valdemar gik i gang med at sikre rigets grænse mod syd dels ved at opføre Valdemarsmuren i tilknytning til Dannevirke, dels ved at bygge fæstningsanlæg flere steder i landet, bl.a. ved Korsør og Nyborg. Absalon byggede som bekendt en fæstning på en lille ø ud for handelspladsen Havn ved Øresund. Den europæiske magtkamp mellem paven og kejseren nåede Danmark i 1160, da de fleste bisper med Absalon i spidsen støttede kongen, og ærkebiskop Eskil måtte drage i landflygtighed i Frankrig. Kronen og kirken forsonedes dog, og det markeredes med, at Valdemars fader, Knud Lavard, blev helgenkåret af pave Alexander III og gravsat i Skt Bendts Kirke i Ringsted. Samtidig fik Valdemar sin 7-årige søn, Knud (VI) kronet og salvet som medkonge for at sikre arvefølgen. I 1177 trak Eskil sig tilbage, og Absalon udnævntes til ærkebiskop i Lund. Absalon indsatte flere venner på ledende poster, og i 1180 udbrød der åbent oprør, og Absalon måtte flygte. Valdemar og Absalon vendte tilbage i 1181 med en hær og nedkæmpede oprøret.

Under Valdemars regeringstid skete der store forandringer i det danske samfund. Ledingspligten blev afløst af en ledingsskat, og frem for at skulle huse kongen, når han rejste rundt i landet, skulle bønderne nu betale en skat til kongens ombudsmænd (hele apparatet med ombudsmænd blev udbygget og væsentlig forbedret under Valdemar 1. den Store). Kongen fik også flere indtægter i form af kongens overtagelse af ingenmandsland - hvad ingen ejer, ejer kongen. Valdemar tjente også godt på afgifter på sildemarkedet i Skåne.

Valdemar døde den 12. maj i 1182. Hans lig blev af bønder båret til Ringsted Kirke, hvor han blev begravet. Han har med rette fortjent tilnavnet "den Store", og der skete store fremskridt for landet i hans regeringstid. Sammen med sin hustru Sofie fik han sønnerne Knud og Valdemar 2. Sejr foruden seks døtre.
Billede

Kilder


1 Leo, Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 71.

2 Leo, Nachkommen Gorms des Alten, 1978 , Brenner, S. Otto, Reference: 98.

3 Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen, Danmarks Adels Aarbog (Dansk Adelsforening), DAA 1894:140.

4 Leo, Nachkommen Gorms des Alten, 1978 , Brenner, S. Otto, Reference: 72.

5 Leo, Europäische Stammtafeln, Band II, Frank Baron Freytag von Loringhoven, 1975, Isenburg, W. K. Prinz von, Reference: Page 92.

6 Leo, Nachkommen Gorms des Alten, 1978 , Brenner, S. Otto, Reference: 150.

7 Leo, Gustaf Magnus Elgenstierna's ancestors, 2008. , Sjöström, M., Reference: nr.4643368.

8 Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen, Danmarks Adels Aarbog (Dansk Adelsforening), DAA 1916:422.

9 Leo.

10 Brian Tompsett, Tompsett.

11 den frie encyklopædi, Wikipedia.

12 Ian Fettes and Leo van de Pas, Plantagenet Cousins, Selected descendants of Geoffrey V, Count of Anjou in Australia, America, Africa, Europe and Asia (Fettes and Pas), s. 31.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Mar. 2016 med Legacy 8.0 fra Millennia