Maren Hansen


Billede

Billede Maren Hansen



      Køn: K

Personinformation
           Født: 4 Okt. 1858 - Honum Skov, Hvirring Sogn, Nim Herred, Skanderborg Amt 1
            Dåb: 6 Okt. 1858 - Hjemmedåb 1
            Død: 30 Jun. 1947 - Århus
     Begravelse: 3 Jul. 1947 - Haldum Kirkegård
      Dødsårsag: 
           AFN : 
                 

Begivenheder

• Hun blev døbt 6 Okt. 1858 i Hjemmet.

• Hun arbejdede som Papirhandler 1925 - i Hinnerup Broby, Haldum Sogn, Sabro Herred, Århus Amt.

• Hun blev begravet 3 Jul. 1947 i Haldum Kirke.. Kirkebogen viser:


Forældre
            Far: Hans Pedersen
            Mor: Sophie Hansdatter

Ægtefæller og børn
1. *Peter Zeuner
       Ægteskab: 20 Maj 1882 - Hvirring Kirke 2
           Børn:
                1. Meta Cathrine Zeuner
                2. Hans Anton Zeuner
                3. Peter Jakob Georg Zeuner
                4. Sofus August Zeuner
                5. Sofie Margrethe Zeuner

Notater
Generel:
Hun er datter af Gårdmand Hans Pedersen og hustru Sophie Hansen af Honum Huse.
Maren bliver efter traditionen hjemmedøbt kort efter fødselden 6. oktober og publiceret d. 26 december 1858 i Hvirring kirke. Fadderne er:
Peter Andreas Knudsens ? af Hørup
Anne Magrethe Mortensen af Honum huse
Mads Pedersen i Boring
Jens Møller af Korning
Jørgen Michelsen af Honum

Maren går stadig i mit eget [JZ] slægtled under kælenavnet "Bedstemor", selvom hun altså er min fars bedstemor, fordi hun i mange år samlede alle sine børn og børnebørn omkring sig i Hinnerup.

Desuden fortæller lokalhistorikeren Boye-Nielsen om hende og hendes hus i flere af sine bøger. Maren var en dame med stor initiativ, og efter Peters tidlige død i 1899 fortsatte hun med stor iver sin virksomhed. Dette er nærmere beskrevet i Jakob Zeuner's Slægts Krønnike i Kapitlet: Peter Zeuner - Succes og fiasko, samt Bedstemor med slag i. Boye-Nielsen skriver:
"Da familien Zeuner flyttede ind i 1891, kom der mange flere mennesker til huse. Der etableres en træskoforretning i kælderen, og ovenpå åbnede fru Maren Zeuner en forretning for finere papir og blade, som hun fik i kommission fra P. Zeuners bror, der var papirhandler i Vestergade i Århus. Fra en anden bror, der var slagteridirektør i Aalborg, fik fru Zeuner kød og kødben sendt med banen I familien hjalp man hinanden. Det gik godt.
Maren Zeuner var meget populær i byen og havde snart en forretning alle gerne skulle besøge, når man kom udefra".


Her gør Boye-Nielsen sig dog skyldig i et par mindre ukorrektheder. Den ene bror, der henvises til, er Jacob, der på dette tidspunkt har en velassorteret papirhandel på Lilletorv i Århus. Først senere flyttes til Vestergade.
Den anden, der hjælper Peter og Maren med råvarer, er ikke Peters bror, men hans svoger Johan, der er direktør for Hjørring Svineslagteri, og gift med Peters søster Alma Zeuner.
120 år senere (2011) finder Marens oldebarn Birgit i sin fars (Georg Zeuner) bogsamling 25 små hæfter, skrevet af Selma Lagerløf, og Birgit fortæller: "Jeg bestemte at læse dem før jeg måske smed dem ud. Da jeg nåede til nr.6 stod der fru Zeuner, Hinnerup udenpå hæftet og på alle de efterfølgende.der gik ligesom et historisk vingesus igennem mig.Tænk at min oldemor for 100 år siden har siddet og læst i disse bøger.Jeg har aldrig troet at hun var et litterært menneske,men hun holdt det som et ugeblad ( 50 øre pr.stk) men jeg kan ikke nogen steder se noget årstal".

Maren bor ikke alene i huset. Hun har i mange år sin datter Meta boende som husassistent.
Børnene og familiesammenholdet betød meget for Maren, og hun holdt i øvrigt af at omgive sig med mange mennesker. I de 54 år Maren boede i huset samlede hun om sommeren børn og børnebørn, så de kunne vokse sammen i det familiemønster, der havde betydet så meget for hende.
Hele huset blev efterhånden omdannet til forretning af denne flittige dame. Der blev bygget en ende på mod nord. Her var der udstilling og forretning.Fra 1910-14 boede i stuen til højre "Kommissæren" , der dog sjældent var i Hinnerup. Kommissæren var assurandør for forsikringsselskabet Dannevirke. Dette gav anledning til en del mystik, da det fine emalje skilt med Dannevirkes yndige, sønderjyske pige og hans egen kone, der var menneskesky, ikke helt kunne forligs i folkeviddet.
Kommissær-familien flyttede, og fru Zeuner tog hele stueetagen i brug til forretning. Der er kælder under hele huset, i alt 72 kvadratmeter. Loftshøjden her var kun 182 cm. Alligevel var der hele to lejligheder i kælderen til omkring 1914.I den ene halvdel boede familien Molbech med deres 8 børn. Alle drenge. De blev født her, og voksede op hos forældrene til konfirmationsalderen, hvor de flyttede hjemmefra. De boede altså på ca. 35 kvadratmeter. Måske er det derfor, man kaldte dem "Muldskud". De var alle ordentlige folk, men der var i de tider en tendens til øgenavne for alle.

I den anden halvdel af kælderen boede snedker Nielsen. Han havde værksted og bolig her. Hans datter var den verdenskendte filmstjerne Asta Nielsen.

Maren var som sagt en personlighed med sine egne meninger og sin egen måde at gøre tingene på.
Boye-Nielsen fortæller følgende små anekdoter om hende:
"Det fine egetræs spåntag lod hun beklæde med tjærepap, og fru Zeuner var så rask og rørig, at hun som godt 70-årig selv kravlede op og tjærede taget. så vidste hun da, at det blev gjort rigtigt. Da Fru Zeuners hus var det første i byen fra syd, blev den første kobber gadelampe sat op her, da der kom elektricitet i 1908. Måske af samme grund kom der aldrig udendørsbelysning. Gadelysene var ene om at oplyse trappe og gadeparti til 1984.

Fru Zeuner blev gammel og lukkede sin forretning i 1940, men hun blev boende og passede hus og have med stor akkuratesse. Jeg husker, at hun i min barndom bar sin natpotte ud på jordbærrene i haven hver morgen. Hun havde byens bedste jordbær, og "de blev jo da skyllet".
Maren bliver altså boende i huset i Hinnerup til hun er højt oppe i 80'erne, og først i foråret 1945 flytter hun til sin sidste bolig på Bethania-hjemmet, Hjarnøe gade 3 i Aarhus

"Hist og her i Hinnerup" jul 2001 bringer Bedstemors hus på forsiden. Oprindelig sendt som telegram til Boye-Nielsens forældre til deres bryllup i 1923. [3]

Kilder:
[1]: Kirkebogen for Hvirring kirke 1851-1864, Nim herred, Skanderborg amt. [Kopi af online opslag 92 i Jakob Zeuners privatarkiv].
[2]: Jakob Zeuner's Slægts krønnike, Kapitlet: Peter Zeuner - Succes og fiasko."
[3]: Oplyst af B-N til JZ.
[4]: FT 1925, Hinnerup, Haldum sogn, Sabro Herred, Århus amt. Online opslag 77.
Parnotater (Peter Zeuner)
DATE 15 FEB 1899
TYPE 2
Billede

Kilder


1 Kirkebogen. Kopi/afskrift i JAZ privat arkiv.

2 Kirkebogen for Hvirring kirke, Data_kirkeboeger_C418B_A_007_K06-10-A. Onlige opslag 163. Forlovere
Gårdmand Hans Pedersen og Mikkel Kristensen, Honum Skov.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 14 Mar. 2016 med Legacy 8.0 fra Millennia